Resepi Talam Ubi Kayu
BAHAN-BAHAN:
BAHAN LAPISAN BAWAH:
250gm ubi kayu
150gm gula
50gm sagu biji
50gm mentega
150ml santan
3 biji telur
½ sudu teh garam
Pewarna kuning secukupnya
BAHAN LAPISAN ATAS:
200gm tepung beras
400ml air
250ml santan
1 sudu teh tepung jagung
1½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1 Untuk membuat lapisan bawah, sagu biji direndam selama 30 minit. Asingkan.
2 Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan digaul sebati.
3 Masukkan pewarna kuning secukupnya. Kacau rata dan sebatikan.
4 Seterusnya tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit. Ketepikan.
5Untuk membuat lapisan atas pula, satukan kesemua bahan dan digaul rata.
6 Kemudian tapiskan ke dalam periuk dan didihkan sehingga wap naik.
7 Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.
8 Akhir sekali, kukus semula selama 30 minit. Sedia untuk dimakan.
Ubi kayu perlu disagat untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus untuk kuih talam ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan