Khamis, 9 April 2015


CREAM PUFF ( 28-38 biji )
Bahan
125g tepung gandum
2 sudu teh baking powder
100g butter
250ml air
1/2 sudu teh gula pasir
3 biji telur

Cara
1.Panaskan air,gula dan butter hingga mendidih.
2.Masukkan tepung dan baking powder kacau hingga menjadi doh,tutup api dan angkat.Biarkan sejuk.
3.Masak guna api kecil.
4.Bila dah sejuk masukkan telur 1 demi 1,putar hingga kembang@sebati.
5.Masukkan adunan dalam piping bag dan guna nozzle bentuk bintang.
6.Alas loyang dengan kertas minyak dan paipm adunan tadi dalam loyang.
7.Bakar 180'c selama 25 minit.( ikut oven msng2 )
8.Bila dah masak biarkan sejuk baru potong di bahagian tengah puff dan letak kastard.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan