Snack mudah dan cepat, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Homemade Popcorn
Bahan-bahan
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/banyak mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 – 80 gram coklat bar (ikut suka/banyak mana pop corn yang ada)
Cara-cara
Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Mula-mula guna api kuat untuk panaskan minyak dan mentega dalam 2 minit lepas tu perlahankan api.
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dengan minyak dan butter yang dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi “pop”..”pop” dengan rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat-cepat keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye – (kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Untuk Karamel [Optional] – Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan pop corn dan gaul sekata cepat-cepat. Hati-hati sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan.
Untuk Coklat [Optional] – Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. Dah jadi caramel pop corn bersalut coklat.
Homemade Popcorn
Bahan-bahan
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/banyak mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 – 80 gram coklat bar (ikut suka/banyak mana pop corn yang ada)
Cara-cara
Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Mula-mula guna api kuat untuk panaskan minyak dan mentega dalam 2 minit lepas tu perlahankan api.
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dengan minyak dan butter yang dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi “pop”..”pop” dengan rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat-cepat keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye – (kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Untuk Karamel [Optional] – Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan pop corn dan gaul sekata cepat-cepat. Hati-hati sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan.
Untuk Coklat [Optional] – Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. Dah jadi caramel pop corn bersalut coklat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan