RESEPI MASAK LEMAK PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku (Dah disiang dapat anggaran 2 cekau)
Santan pekat
Segenggam kecil cili padi
3 ulas bawang merah
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai- dititik (sebenarnya saya tak pasti orang letak ke tidak, tapi makcik bantai letak je le)
1 mangkuk kecil udang (boleh juga digantikan dengan ikan bilis)
Garam
Cara-cara:
Siang pucuk paku, basuh dan toskan
Tumbuk cili api, bawang dan kunyit. Campurkan ke dalam santan.
Masukkan serai.
Masak atas api perlahan.
Apabila hampir mendidih, masukkan udang dan masak hingga udang menjadi merah. Pastikan masak sebentar saja untuk mengelakkan udang menjadi keras.
Perasakan dengan garam.
Masukkan pucuk paku, kacau-kacau sebentar dan tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan