Khamis, 9 April 2015

PRETZEL
Bahan A
11g yes mauripan
2 sudu besar gula perang
1 1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cwn air suam
3 cwn tepung gandum
1 cwn tepung roti

Bahan B
2 cwn air suam
2 sudu besar soda bikarbonat

Hiasan
2 sudu butter - cairkan
2 sudu besar gula pasir

Cara
1.Sediakan 1 mangkuk besar,satukan yis,gula perang dan air suam,gaul sebati,biarkan 8 minit hingga berbuih.
2.Masukkan tepung gandum,garam dan tepung roti gaul sebati,guna senduk kayu.( rehat 1jam dan tutup dengan kain lembab )
3.Sementara tunggu adunan kembang buat bancuh untuk celup pretzel nanti.
4.Campurkan 2 cwn air dan soda bikarbonat,gaul hingga sebati dan tuang dalam loyang saiz 8'.
5.Bila adunan tadi sudah kembang 2x ganda,tabur sedikit tepung pada papan canai dengan dan uli adunan menjadi dan potong kepada 12.
6.Kemudian gulung doh tali menjadi seperti tali dan gulung berbentuk pretzel.
7.Bila dah siap semua adunan tadi,celup pretzel dalam bancuhan soda bikarbonat tadi.
8.Rehatkan 15 - 20 minit.
9.Kemudian bakar 180'c selama 8 - 10 minit @ hingga bertukar warna keperangan.( ikut oven msng2 )
10.Bila dah masak sapu butter cair pada permukaan pretzel dan tabur gula pasir

Tiada ulasan:

Catat Ulasan