JELLY KELAPA
Bahan2nya :
3 biji kelapa muda
10gms serbuk jeli (Tak kisah jenama apa pon, admin pakai jenama Konnyaku Jelly Powder )
1 mug gula / bersamaan 10sudu teh
8 mug air (air kelapa campur air biasa)
bekas
daun pandan
10gms serbuk jeli (Tak kisah jenama apa pon, admin pakai jenama Konnyaku Jelly Powder )
1 mug gula / bersamaan 10sudu teh
8 mug air (air kelapa campur air biasa)
bekas
daun pandan
Cara2nya :
1) Sukat air kelapa (admin dapat air kelapa 6mug setgh, jadi admin sukat lg 2mug air biasa, bermaksud utk jelly admin kesemuanya 8setgh mug)
2) Panaskan air sehingga mendidih
3) setelah mendidih baru letak daun pandan. Biar seketika.
4) Campurkan gula dan serbuk jelly bersama. Gaul rata.
5) Masukkan jelly dan gula yang sigaul rata kedalam air yang sudah mendidih. Kacau perlahan-lahan. Dan kecilkan apinya sedikit
6) Sementara tu boleh la potong-potong isi kelapa tadi dan dimasukkan kedalam bekas yang uolls suka.
7) Setelah bancuhan jelly tadi sebati/ gula sudah larut, tuang perlahan-lahan kedalam bekas yang sudah berisi isi kelapa .
8) Biar seketika, setelah sejuk masokkan kedalam peti ais .
9) sekiranya menggunakan bekas besar boleh la potong . selamat menjamu
2) Panaskan air sehingga mendidih
3) setelah mendidih baru letak daun pandan. Biar seketika.
4) Campurkan gula dan serbuk jelly bersama. Gaul rata.
5) Masukkan jelly dan gula yang sigaul rata kedalam air yang sudah mendidih. Kacau perlahan-lahan. Dan kecilkan apinya sedikit
6) Sementara tu boleh la potong-potong isi kelapa tadi dan dimasukkan kedalam bekas yang uolls suka.
7) Setelah bancuhan jelly tadi sebati/ gula sudah larut, tuang perlahan-lahan kedalam bekas yang sudah berisi isi kelapa .
8) Biar seketika, setelah sejuk masokkan kedalam peti ais .
9) sekiranya menggunakan bekas besar boleh la potong . selamat menjamu
#admin buat 2 portion .
MAKAN CUACA PANAS, JELLY PLAK SEJUK BARU LA UHMMMM MASOK KE MULUT !!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan