Sabtu, 4 April 2015

Resepi Kuih Keria

Bahan-Bahan:

600g keledek putih atau merah
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
Bahan untuk sira:
1/2 cawan gula
1 cawan air

Cara Membuat:

1. Potong keledek kepada 2 atau 3 bahagian. Rebus keledek bersama garam sehingga masak empuk.

2. Sejukkan dan buang bahagian kulit keledek. Lenyek sehingga menjadi lembut dan tidak berketul. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli menjadi bentuk bulat.

3. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah. Goreng sehingga kekuningan.

Cara membuat sira gula:

> Masukkan gula dan air di dalam periuk. Masak sehingga pekat dan gaulkan dengan keledek supaya semua permukaan disaluti gula.

Sejukkan dan hidangkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan