KUIH SAGU MERAH
Bahan
3 cwn air
1 cwn sagu
3/4 cwn gula pasir
6 titk sirap pekat
1/2 biji kelapa parut
1 sudu teh garam.
Cara
1.Campur kelapa parut dan garam,gaul rata.(ketepikan)
2.Didihkan air bersama sirap,kacau sebati.
3.Bila dah mendidih baru masukkan sagu,kacau rata selama 10 minit.
4.Bila dah nampak agak pekat sikit masukkan gula pasir.
5.Kacau hingga pekat.
6.Bila dah pekat angkat dan tuang dalam loyang @ acuan.
7.Kemudian kukus,kalau guna loyang kukus 20 minit.
8.Kalau guna acuan kecil kukus 10 minit.
9.Biarkan sejuk baru golekkan dengan kelapa parut.
Bahan
3 cwn air
1 cwn sagu
3/4 cwn gula pasir
6 titk sirap pekat
1/2 biji kelapa parut
1 sudu teh garam.
Cara
1.Campur kelapa parut dan garam,gaul rata.(ketepikan)
2.Didihkan air bersama sirap,kacau sebati.
3.Bila dah mendidih baru masukkan sagu,kacau rata selama 10 minit.
4.Bila dah nampak agak pekat sikit masukkan gula pasir.
5.Kacau hingga pekat.
6.Bila dah pekat angkat dan tuang dalam loyang @ acuan.
7.Kemudian kukus,kalau guna loyang kukus 20 minit.
8.Kalau guna acuan kecil kukus 10 minit.
9.Biarkan sejuk baru golekkan dengan kelapa parut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan