Khamis, 9 April 2015

APAM POLKADOT
Bahan 
3 bibji telur-(dr peti sejuk grad)
275g tepung gandum
220g gula halus
150ml susu segar @ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovalette
filling blueberry@strawberry@apa2 je ikut suka
1 sudu teh pewarna-ikut suka

Cara
1.Masukkan gula,telur dan ovalette ke dalam mangkuk mixer,putar hingga kembang.( warna btukar jd putih )
2.Masukkan tepung.baking powder dan susu,putar hingga sebati.
3.Bahagi adunan ikut jumlah warna digunakan.
4.masukkan adunan yang telah di warna dalam piping bag.
5.Letakkan juga filling dalam piping bag.
6.Ambil cawan kertas masukkan dalam acuan dan picit sedikit adunan apam,pastu picit pulak filling diatas adunan tadi dan picit lagi adunan apam tutup filling tadi.
7.Akhir sekali buat dot-dot diatas apam tadi.
8.Sebelum kukus pastikan panaskan dulu periuk kukusan.
9.Bila dah panas periuk kukusan baru kukus apam selama 15 minit.

P/S:Jangan guna api terlalu besar semasa mengukus nanti akan menyebabkan apam merekah.
*Guna api sederhana

Tiada ulasan:

Catat Ulasan