AIS KRIM GORENG
BAHAN2NYA:
1) Roti keping (tak kesah roti apa pon, saya pakai roti gardinie)
2)Aiskrim (Tak kesah aiskrim ape, perisa apa)
3)Plastik utk balut roti
4) Sedikit minyak masak (utk menggoreng)
CARA2NYA:
1)Lembabkan roti dengan air. [nak spray sikit-sikit ataupun nak gelekkan ke, tak kisah. Yang penting jangan sampai lembik sudah
2)Skopkan aiskrim ke atas roti.
3)Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi.
4)Tekan menggunakan acuan cawan [atau tak kesah nak guna acuan apa pon tak apa, yang penting nak bagi bentuk, ikut citarasa, bulat ke, segi empat ke, etc] supaya roti terputus. [pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar]
5)Balut dengan plastik dan simpan dalam freezer selama 3 jam atau semalaman.
6)Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan lama-lama, paling tidak seminit. Tapi pastikan minyak betul-betul panas.
#Resepi ini juga boleh masak terus sekiranya tak tahan tunggu esok, tp kalau mahukan aiskrim yg betoi keras n lazat baik ikot resepi, takat klu masak awal, aiskrim akan cair , sekiranya mahukan masak terus tak sabar menunggu. ikot resepi ini.
RESEPI MALAS MENUNGGU :
1)Leperkan sedikit roti
2)scop/ letak aiskrim diatas roti
3)letak 1lagi roti diatasnya
4)Tekap roti menggunakan acuan yang anda suka
5)kemaskan dan pastikan roti melekat, dan aiskrim tidak terkeluar
6)panaskan api sederhana dan goreng sehingga garing
#Selamat mencuba ke2-2 cara . dan akan mendapat hasil yang berbeza
BAHAN2NYA:
1) Roti keping (tak kesah roti apa pon, saya pakai roti gardinie)
2)Aiskrim (Tak kesah aiskrim ape, perisa apa)
3)Plastik utk balut roti
4) Sedikit minyak masak (utk menggoreng)
CARA2NYA:
1)Lembabkan roti dengan air. [nak spray sikit-sikit ataupun nak gelekkan ke, tak kisah. Yang penting jangan sampai lembik sudah
2)Skopkan aiskrim ke atas roti.
3)Tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi.
4)Tekan menggunakan acuan cawan [atau tak kesah nak guna acuan apa pon tak apa, yang penting nak bagi bentuk, ikut citarasa, bulat ke, segi empat ke, etc] supaya roti terputus. [pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar]
5)Balut dengan plastik dan simpan dalam freezer selama 3 jam atau semalaman.
6)Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan lama-lama, paling tidak seminit. Tapi pastikan minyak betul-betul panas.
#Resepi ini juga boleh masak terus sekiranya tak tahan tunggu esok, tp kalau mahukan aiskrim yg betoi keras n lazat baik ikot resepi, takat klu masak awal, aiskrim akan cair , sekiranya mahukan masak terus tak sabar menunggu. ikot resepi ini.
RESEPI MALAS MENUNGGU :
1)Leperkan sedikit roti
2)scop/ letak aiskrim diatas roti
3)letak 1lagi roti diatasnya
4)Tekap roti menggunakan acuan yang anda suka
5)kemaskan dan pastikan roti melekat, dan aiskrim tidak terkeluar
6)panaskan api sederhana dan goreng sehingga garing
#Selamat mencuba ke2-2 cara . dan akan mendapat hasil yang berbeza
Tiada ulasan:
Catat Ulasan