LEPAT UBI KAYU
Bahan A (BAHAGIAN LUAR)
500 gram / 2 cawan ubi kayu yang sudah di parut dan di perah airnya
( simpan air perahan dan biarkan menapai ambil hanya yang bahagian sagu)
100 gram gula merah + 1/4 cawan air – masak sehingga gula larut
3/4 cawan santan pekat
160 gram gula pasir
2 gram garam – anggaran
Cara membuatnya:
1.Campurkan semua bahan dan ketepikan.
Bahan B (bahagian tengah – INTINYA
100 gram / 1 cawan tepung beras
10 gram tepung honkwee
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam
Caranya:
Campurkan semua bahan B sehingga sebati dan tapiskan.
Masak dengan api sederhana sehingga adunan pekat. Ketepikan.
25-30 helai daun pisang ( lebar 7 inci)
Cara membungkus lepat
1.Ambil satu sudu ( BAHAN A)_ dan letakkan atas daun pisang . Ratakan.
2.Letakkan 1 sudu besar(BAHAN B) dan letakkan di atas daun pisang. Leperkan dengan sudu.
3.Letakkan bahagian B , anggaran 1 sudu dan bolehlah di balut kemas.
Kukus 20 minit – api sederhana
Bahan A (BAHAGIAN LUAR)
500 gram / 2 cawan ubi kayu yang sudah di parut dan di perah airnya
( simpan air perahan dan biarkan menapai ambil hanya yang bahagian sagu)
100 gram gula merah + 1/4 cawan air – masak sehingga gula larut
3/4 cawan santan pekat
160 gram gula pasir
2 gram garam – anggaran
Cara membuatnya:
1.Campurkan semua bahan dan ketepikan.
Bahan B (bahagian tengah – INTINYA
100 gram / 1 cawan tepung beras
10 gram tepung honkwee
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam
Caranya:
Campurkan semua bahan B sehingga sebati dan tapiskan.
Masak dengan api sederhana sehingga adunan pekat. Ketepikan.
25-30 helai daun pisang ( lebar 7 inci)
Cara membungkus lepat
1.Ambil satu sudu ( BAHAN A)_ dan letakkan atas daun pisang . Ratakan.
2.Letakkan 1 sudu besar(BAHAN B) dan letakkan di atas daun pisang. Leperkan dengan sudu.
3.Letakkan bahagian B , anggaran 1 sudu dan bolehlah di balut kemas.
Kukus 20 minit – api sederhana
Tiada ulasan:
Catat Ulasan