Resepi Ban Sosej Berkeju
BAHAN-BAHAN:
50gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
200ml air sejuk
1 1/2 sudu teh ragi segera
BAHAN B:
350gm tepung berprotein tinggi
25gm susu tepung
25gm pelembut roti
BAHAN C:
30gm mentega
BAHAN INTI:
200gm keju parmesan | disagat
Sosej ayam atau daging secukupnya
1 biji telur | dilarutkan dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Bancuh bahan A sehingga larut dan sebati. Kemudian campurkan dengan bahan B dan pukul lagi sehingga mesra.
2. Seterusnya, sebelum membentuk roti campurkan bahan C iaitu mentega dan adun doh sehingga lembut dan elastik. Uli doh menjadi bulat dan rehatkan selama 30 minit.
3. Kemudian, uli dan tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan anginnya. Bulatkan doh dan potong-potong doh kepada berat 60gm setiap satu.
4. Uli doh menjadi bulat dan canai menjadi leper. Letakkan sosej dan gulung doh sekemasnya. Susunkan diatas dulang pembakar. Setelah selesai, rehatkan doh supaya mengembang selama 20 minit. Kemudian, doh disapukan dengan telur dan taburkan keju. Bakar dengan suhu 170°C selama 25 minit.
5. Hidangkan ban panas-panas.
BAHAN-BAHAN:
50gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
200ml air sejuk
1 1/2 sudu teh ragi segera
BAHAN B:
350gm tepung berprotein tinggi
25gm susu tepung
25gm pelembut roti
BAHAN C:
30gm mentega
BAHAN INTI:
200gm keju parmesan | disagat
Sosej ayam atau daging secukupnya
1 biji telur | dilarutkan dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Bancuh bahan A sehingga larut dan sebati. Kemudian campurkan dengan bahan B dan pukul lagi sehingga mesra.
2. Seterusnya, sebelum membentuk roti campurkan bahan C iaitu mentega dan adun doh sehingga lembut dan elastik. Uli doh menjadi bulat dan rehatkan selama 30 minit.
3. Kemudian, uli dan tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan anginnya. Bulatkan doh dan potong-potong doh kepada berat 60gm setiap satu.
4. Uli doh menjadi bulat dan canai menjadi leper. Letakkan sosej dan gulung doh sekemasnya. Susunkan diatas dulang pembakar. Setelah selesai, rehatkan doh supaya mengembang selama 20 minit. Kemudian, doh disapukan dengan telur dan taburkan keju. Bakar dengan suhu 170°C selama 25 minit.
5. Hidangkan ban panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan