Sabtu, 4 April 2015

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

BAHAN-BAHAN:

4 ketul ikan pari
1 biji timun
10 biji cili kering | dikisar
10 biji bawang merah | dikisar
1 sudu teh biji ketumbar | dikisar
1 sudu teh jintan manis | dikisar
½ sudu teh jintan putih | dikisar
2sm kunyit hidup | dikisar
10gm belacan | dikisar
7 keping asam gelugur
1 batang serai l dititik
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan l dihiris
70gm air asam jawa
Air Secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Cuci ikan pari bersih dan rendamkan seketika bersama air asam jawa selama 15 minit. Bilas dan cuci bersih.
2. Dalam periuk, rebus bahan kisar bersama asam gelugur, serai, daun kesum dan juga bunga kantan.
3. Kemudian masukkan timun dan biarkan mendidih sehingga separuh masak dan masukkan ikan pari.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan mendidih sehingga ikan pari empuk.
5. Angkat dan sedia dinikmati bersama nasi putih.

Penambahan asam keping menaikkan rasa masam yang seimbang pada kuah asam pedas




Tiada ulasan:

Catat Ulasan