Serunding Daging
BAHAN-BAHAN
1kg Daging
1 biji kelapa yang diambil santan pekatnya
Cengkih/bunga lawang/kayu manis ikut suka
3 sudu besar garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak
Bahan A ( Blender A )
2 biji bawang besar
1 ‘labu’ bawang putih ( labu – keseluruhan sebiji bawang putih, bukan seulas )
20 Biji cili kering – ikut kepedasan yang diinginkan
Bahan B ( Blender B )
3 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
6 batang serai
3 inci halia
Cara-caranya
1. Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus. Tumis sedikit bawang merah/putih beserta cengkih/lawang/kayu manis.
2. Masukkan Bahan A dan B yang telah dikisar dan santan pekat ke dalam kuali dan panaskan sehingga garing.
3. Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.
BAHAN-BAHAN
1kg Daging
1 biji kelapa yang diambil santan pekatnya
Cengkih/bunga lawang/kayu manis ikut suka
3 sudu besar garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak
Bahan A ( Blender A )
2 biji bawang besar
1 ‘labu’ bawang putih ( labu – keseluruhan sebiji bawang putih, bukan seulas )
20 Biji cili kering – ikut kepedasan yang diinginkan
Bahan B ( Blender B )
3 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
6 batang serai
3 inci halia
Cara-caranya
1. Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus. Tumis sedikit bawang merah/putih beserta cengkih/lawang/kayu manis.
2. Masukkan Bahan A dan B yang telah dikisar dan santan pekat ke dalam kuali dan panaskan sehingga garing.
3. Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan