Jumaat, 3 April 2015

Serunding Daging

BAHAN-BAHAN

1kg Daging 
1 biji kelapa yang diambil santan pekatnya
Cengkih/bunga lawang/kayu manis ikut suka
3 sudu besar garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak

Bahan A ( Blender A )
2 biji bawang besar
1 ‘labu’ bawang putih ( labu – keseluruhan sebiji bawang putih, bukan seulas )
20 Biji cili kering – ikut kepedasan yang diinginkan

Bahan B ( Blender B )

3 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
6 batang serai
3 inci halia

Cara-caranya

1. Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus. Tumis sedikit bawang merah/putih beserta cengkih/lawang/kayu manis.

2. Masukkan Bahan A dan B yang telah dikisar dan santan pekat ke dalam kuali dan panaskan sehingga garing.

3. Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan