Khamis, 2 April 2015

santan gula merah


Bhn2

10gm serbuk agar2
1cwn gula merah
1/2cwn gula halus
1liter air(5 cawan)
2cwn santan pekat dr sebiji kelapa(saya gunakan santan kotak)
1biji telur dipukul dgn santan tadi
Secubit garam
1helai daun pandan
Cara buat
-masak air dgn gula,daun pandan(slps gula larut tapis...
-masukkan serbuk agar2 kacau smpi larut dan mendidih..
-Pukul telur dan santan dgn whisk
-kemudian tuangkan campuran santan n telur,garam dan kacau terus sehingga mendidih...api biar masa nie...
-Bila masak tuang dlm loyang... Sejukakan dlm peti ais... Dah keras blh potong....siapppp...
Soalan Lazim
Soalan 1: Mmg adunan tu campur sume skali eh masa mendidih. Coz sy buat puding telur xjadi 2 layer or salah cara?
Jawapan: Yup campur skali sis Sharulnizam Muhammad...api kena kuat pastu kacau2 jer dlm 1ke 2 minit..
Soalan 2:Berapa kotak santan yg digunakan?
Jawapan: Saya guna 1kotak santan kara kecik 200ml
Soalan 3:Bagaimana kah rupa pemotong?
Jawapan Sila lihat gmbr diruang komen
Soalan 4: Santan kotak nk kena tmbahkan air x.
Jawapan: Saya ltk air ckit jer…kira cuci2 kotak tu...sbb santan tu pekat kan..so melekat2 kat kotak...bg bersih santan tu jelah...agak2 jer airnye

Tiada ulasan:

Catat Ulasan