Resepi Laksa
sumber: airtangansuzie
Bahan-bahannya :
1 kilo ikan kembung
10 keping asam keping
1-2 tangkai bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum
1 senduk cili kering mesin
2-3 biji bawang merah besar
2 inci belacan
Air dan Garam secukupnya
Cara Membuatnya :
1) Rebus ikan hingga lembut. Asingkan isi dan tulang. Isi ikan dimesin halus dan masuk dalam periuk.
2) Tulang pula dimesin asing, ditapis berulang kali dengan air sehingga serbuk tulang ikan menjadi putih.
3) Bawang merah dan belacan dimesin halus dan masukkan ke dalam periuk.
4) Masukkan cili mesin dalam periuk. (jika suka cili padi mesin pun boleh tapi aku suka cili kering mesin, selain warnanya menarik rasanya pun sedap dan tak pedih perut bila makan.)
5)Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan air secukupnya.
6) Rebus hingga mengeleggak dan letakkan garam secukup rasa.
Satu petua kuah laksa ni...lagi banyak kali kita panaskan....lagi sedap rasa kuahnya...sebab semua ramuannya dah sebati...so kepada yang berminat...jangan malu...jangan segan...silalah mencuba...daaa....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan