Jumaat, 3 April 2015

Resepi Cream Puff

Bahan – bahannya

½ cawan butter (125g)
1 cawan air (250ml)
1 cawan tepung gandum (150g)
Garam (secubit)
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Cara – cara

1) cairkan butter atas api dan selepas butter cair, masukkan gandum yang diayak tadi

2) kacau sebatikan supaya menjadi doh

3) pecahkan telur satu per satu dan pukul

4) masukkan esen vanilla

5) betukkan di dalam Loyang yang telah dialas dengan aluminium foil yang sudah disapu butter (digalakkan anda untuk bentukkan acuan menggunakan piping bag dan nozzle) kalau manual boleh guna sudu je pun. Ikut kreativiti

6) Bakar dalam oven dengan suhu 200C selama 25 minit (warna perang-perang)

Tak lengkap cream puff tanpa custard! Bagi bakal ibu mentua senyum lebar, penuhkan rasa kasih di dalam acuan custard anda

Bahan – bahan

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar tepung custard

1 ½ cawan fresh milk

2 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

3 sudu besar gula (terpulang)

Cara – cara

1) campurkan semua dan masak di dalam periuk dengan api yang perlahan. Sehingga sebati.

2) potong cream puff anda tadi kepada dua bahagian dan letak custard di tengah!

3) siap!







Tiada ulasan:

Catat Ulasan