Jumaat, 3 April 2015

Resepi Bubur Nasi Sup Daging

BAHAN SUP:
200gm daging lembu | dihiris
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5cm halia
1 sudu makan serbuk ketumbar
½ sudu makan serbuk jintan putih
½ sudu makan serbuk lada putih
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 liter air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Rebus beras bersama air sehingga menjadi lembik seperti bubur. Masak sehingga pekat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
3. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Kacau rata sehingga kekuningan.
4. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, jintan putih dan lada putih. Kacau rata sehingga garing.
5. Masukkan air dan biarkan menidih. Masukkan daging dan perasakan dengan garam.
6. Biarkan mendidih dan daging empuk.
7. Untuk menghidang, masukkan bubur ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah sup & taburkan isi ayam carik di atasnya.
8. Sedia dinikmati ketika masih panas.

Boleh dinikmati dengan sambal kicap bagi rasa yang lebih pedas dan membangkitkan selera.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan